God kan alles, als het van u mag

Move_mountains

Voorwaar, voorwaar, ik zeg u…
Vandaag zingt David Wilkerson zijn zekerheden uit: God kan alles! God is “erop toegelegd” – zeg maar ‘ontworpen’ – “om Zijn eeuwige belofte aan u na te komen – op het moment dat Hij ook maar faalt in het houden van één van Zijn woorden zullen de hemelen smelten en het complete universum ontploft”.

Dat is nog eens een weddenschap! Aangezien het universum natuurkundig gezien niet zal ontploffen, is het een zekere win. Waarmee overigens niet bewezen is, dat God Zijn beloften nakomt.

Een andere kwestie van niet-theologisch nadenken is om zich af te vragen waarom de hemelen smelten. Is er een of andere wet: “De hemelen smelten niet, dan en alleen dan als God zich aan elk van de door Hem gedane beloften houdt”? Of smelten de hemelen alleen als God zich niet aan een van de vele door Hem gedane beloften houdt en het Hem gerieft de hemelen te doen smelten?

Waarom zou God zich immers aan wetten houden die Hij zelf ingesteld heeft? Vergelijk: u spreekt met uw partner af om 7 uur ’s ochtends op te staan. Is het een ramp als het een keer 7.05 uur wordt?

Het is overigens zeer de vraag of Wilkerson bij zijn woorden aan het universum-zoals-we-dat-kunnen-waarnemen denkt, net zoals het de vraag is of hij bij ‘eeuwige beloften’ aan iets in het bijzonder denkt. ‘Smelten’ (van de hemelen) is geestelijk bedoeld, net zoals ‘wandelen’ (in de vreze des Heren):

  • De hemel – hier op aarde, waar wolken samenpakken en regen, sneeuw en hagel kunnen vallen – bestaat uit gassen. Gassen kunnen niet smelten. ‘Smelten’ is de term die we gebruiken voor de overgang van een vaste stof naar een vloeibare toestand, bijvoorbeeld bij ijs en boter.
  • De hemel – de plek waar behouden Christenen naar toegaan of de toestand waartoe ze overgaan na hun dood of het Laatste Oordeel – is geen wereldse plek. Wat daar de betekenis van ‘smelten’ kan zijn, ontgaat me. En in elk geval kunnen we het hier niet vaststellen, onhandig bij een weddenschap.

Smeltende ijskap

smeltende ijskap

Daarmee is Wilkerson’s uitspraak even veel waard als de volgende: “Op het moment dat God ook maar faalt in het houden van één van Zijn woorden zal het schroefje in deze door de notaris verzegelde envelop met venster psjkamelen“.

Wat de vraag oproept: wil Wilkerson wel iets zeggen?

Godsvertrouwen
Wilkerson test zijn volgelingen in elk geval op hun vertrouwen. Geloven ze echt dat God alles kan? Waarom moet dit getest, zult u zich afvragen? Nou, zegt Wilkerson, als je echt gelooft, kan alles. Dan kan God je slechte huwelijk – al weer een slecht huwelijk! Gisteren ook! – redden.

Machtiger dan God?
Christenen met meer macht dan God, het is een opmerkelijke geloofsovertuiging… Een slim Christen concludeert: als cruciale factor bij succes mijn Godsvertrouwen is, hoef ik bij succes God niet dankbaar te zijn. Ik vertrouw Hem op eigen kracht. Succes is minstens zozeer mijn verdienste.

Wilkerson heeft gelijk, wat er ook gebeurt
Wilkerson’s visie is wel gemakkelijk: hij heeft altijd gelijk. Als iets niet lukt, houdt God Zijn belofte. Falen ligt altijd aan jou, je (kennelijk) te geringe vertrouwen in God. Je zou er moedeloos van worden, als je het niet al was.

Maatschappelijke pechvogels en onbeholpenen
Want moedeloos zijn ze, Wilkerson’s volgelingen, degenen die trouw zijn overdenkingen lezen op de pc in het sociaal pension of het internetcafé. Ze zitten doorgaans diep in de problemen. Je zou ze wat meer geluk en succes in hun leven toewensen, het waarmaken van ambities, het ontplooien van talenten, een afgemaakte studie wellicht, of een aardige(r) echtgenoot/echtgenote.

Het zit er niet in. Hun Godsvertrouwen is chronisch te gering. Het blijven maatschappelijke randfiguren, niet in staat iets van hun leven te maken. Zouden de onpraktische geloofswenken van Wilkerson er iets mee van doen hebben?

Wilkinson's volgelingen

Welk een problemen hebben ze al niet! Alleen vandaag al noemt Wilkerson de volgende onthutsende waslijst:

  • een verstoord huwelijk
  • een geestelijk dood familielid
  • een slopende gewoonte
  • een vervloekt verleden
  • een hopeloze, onmogelijke situatie zonder hulpmiddelen en zonder lichtpuntje aan de horizon

Ik wens hen alle geluk toe bij het God in werking pogen te zetten! Vertrouw een beetje in Hem!

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2009/07/09/god-kan-alles-als-u-wilt/trackback/

%d bloggers liken dit: