Jezus staat bij je

Een mens heeft zekerheden nodig, althans sommige.

Zekerheden heb je in soorten en maten: stoere, bescheiden, grote, kleine, saaie en spectaculaire.

1 = 1

Zoveel is zeker.

Maar zo’n lege logische zekerheid krijgt de handen niet op elkaar en verleidt al evenmin om de vingers aan de mond te zetten.

uitfluiten

Om effect te hebben is inhoud in je zekerheid nodig:

  • God heeft altijd gelijk (God is de Waarheid)
  • God is Goed
  • God is Liefde
  • Er heeft geen massavernietiging van Joden in Auschwitz plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog

Daar kun je mee thuiskomen. Daar kun je een bestaan op bouwen.

Geestelijke nood
Volgens sommigen – ook Christenen met alle uiterlijke kenmerken van rechtschapenheid – getuigt zo’n behoefte aan in chocoladeletters gegoten zekerheden van onzekerheid en psychische nood. “Vergis u niet”, heet het, “die superzekerheden zijn bezweringsformules“.

doosletters

Ik weet het niet. Sommige mensen zijn in alle oprechtheid dom.

Bokkensprongen
Een ding is zeker: David Wilkerson, de man Gods, is van de superzekerheden. Hun inhoud is soms echter merkwaardig, zoals vandaag:

  • Jezus wil dat we Hem vertrouwen.

Wat moet je daar nu mee? Let wel: David zegt niet dat Jezus te vertrouwen is maar dat Jezus blijken van ons vertrouwen in Hem wil zien: “De les die hier te leren viel was dat de Heere Jezus eenvoudigweg wou dat ze hem zouden vertrouwen als hun Heer, temidden van elke storm“.

Dus regelt Hij soms situaties die de mogelijkheid bieden dat vertrouwen te tonen.

Een voorbeeld
Seksueel geweld wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet als oorlogswapen, op dit moment bijvoorbeeld in het overwegend Christelijke Oost-Congo. Het ontwricht de samenleving.

Echtgenoten worden in hun eer aangetast en sturen hun verkrachte vrouw weg. En als zij het niet doen, doet de gemeenschap het wel. Om die reden verzwijgen veel vrouwen het gebeurde. De weggestuurde vrouwen leven in armoede. Sommige baren het kind van hun geweldpleger. Het leven van een niet in liefde verwekt kind begint onder een ongunstig gesternte. Natuurlijk heeft het niets misdaan, ook al lijkt het uiterlijk op zijn vader.

De werkelijkheid is geregeld nog gruwelijker. Daders mishandelen het inwendig lichaam van de vrouw. Bedenk dat het we het hebben over seksueel geweld als oorlogswapen. Hoogbejaarde vrouwen kunnen het slachtoffer worden. De inwendige mishandelingen leiden tot verklevingen. Getroffenen zijn door de heftige pijnen nog tot weinig in staat. Alleen medische behandeling biedt uitkomst. Maar die is in Congo DRC voor weinigen voorhanden.

Wat wil David Wilkerson dat een Christelijke vrouw in dergelijke testsituaties doet? Op Jezus vertrouwen! Naar analogie van de discipelen in hun boot in de storm: “Waar was de Heere Jezus temidden van dit alles? (..) Hij was er, Hij overzag alles en bad voor zijn discipelen dat ze niet zouden falen in deze test waarvan Hij wist dat ze hem moesten doorlopen

Jezus is er ook als u te horen krijgt terminale kanker te hebben. Jezus is er altijd op hoogtepunten van angst. Eén zekerheid moeten Christenen zich op zulke momenten niet ontzeggen:

Een hele simpele, niet een of andere diepe, mystieke, zweverige les. De les die hier te leren valt is dat de Heere Jezus eenvoudigweg wil dat ze hem vertrouwen als hun Heer, temidden van elke storm. (..) Simpelweg dat ze zich vasthouden aan hun vreugde, hun overtuiging en geloof, zelfs in de donkerste momenten van hun levens. Dat is alles!

Inderdaad een simpele les, makkelijk te onthouden! Een echte superzekerheid!

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2009/07/22/jezus-staat-bij-je/trackback/

%d bloggers liken dit: