In simpele theologische woorden: jaloezie

U bent een mens, neem ik aan. Dan durf ik een boude bewering aan: u bent uit de eerste hand bekend met jaloezie!

Jaloezie

Ik hoef u niet uit te leggen wat jaloezie is. U kende het in de zandbak, in het rivaliseren om de aandacht van uw ouders, in het strijden om de eerste plaats op school of in sport, in het voor u willen winnen van de jongen of het meisje op wie u verliefd was maar een lelijke, slechte ander kwam ertussen.

Jaloezie is vast bestanddeel van soaps, de dagelijks uitgezonden, eeuwig doorgaande tv-series over de relationele verwikkelingen in dokters-, café- of oliefamilies.

Een theologische bijdrage over jaloezie
David Wilkerson doet vandaag niettemin een theologische duit in het zakje. Hoort allen en laat u stichten:

Jaloezie komt voor en kan schadelijke gevolgen hebben, kort gezegd. En iets van “Jaloezie mag niet”. En Wilkerson veronderstelt spiritueel gezag bij Christenen, wat ze door aanhoudende jaloezie kunnen verliezen. En Wilkerson brengt het theologisch begrip ‘demonische beïnvloeding’ in.

Wat dit ook is, geen bijdrage aan een beter begrip van jaloezie.

Niet alleen gaat Wilkerson niet voorbij de common sense, hij tast het gezond verstand zelfs aan met zijn breedsprakigheid en rare woorden (“zaden”, “krachtige muren”). Onzekere mensen zouden op het idee kunnen komen dat jaloezie een gebied is waarvan predikanten bijzonder verstand hebben. En misschien hebben sommige dat ook, maar dan als jaloers mens, ervaringsdeskundige.

Theologische vooringenomenheid verraadt zich in Wilkersons keuze (of die van zijn vertaler) voor de uitdrukking ‘vasthouden aan’ jaloezie. Het maakt jaloezie meer ‘bewuste keuze’ dan de meeste mensen hun jaloezie ervaren. Je kunt door heftige jaloeziegevoelens geplaagd worden.

Jaloezie voorstellen als keuze past echter bij Wilkersons simpele psychologie, waarin mensen voluit verantwoordelijk zijn voor hun zonden omdat ze horen te weten dat ze niets kunnen en daarom hun leven moeten overdragen aan God Die, als zij het volledig
gedaan hebben, voorkomt dat ze ooit nog enige zonde begaan!

Jaloezie hanteren: een theologisch recept
In overenstemming met deze simpele psychologie klopt de lezer dan ook vergeefs bij Wilkerson aan voor bruikbare recepten hoe met jaloezie om te gaan. Verder dan “Houd ermee op, het mag niet” komt de vermaarde terechtwijzer niet. Als theoloog heeft hij ook vooral verstand van ideale mensen. Gisteren ried hij werkelijke mensen aan haatgevoelens ‘gewoon te verwijderen’, vandaag is het advies bij jaloezie:

Jan Schaefer, staatssecretaris stadsvernieuwing in het Kabinet-Den Uyl, zei naar verluidt: “in gelul kan je niet wonen“. Sommige theologen voelen zich er echter heerlijk in thuis en gaan voor geen goud naar buiten.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2009/10/02/in-simpele-theologische-woorden-jaloezie/trackback/

%d bloggers liken dit: