Geloofscrisis

Ik val maar met de deur in huis: David Wilkerson is in een geloofs- crisis. En dat zal de wereld weten.

Gisteren viel me zijn verkrampte verzekeren, en nog eens verze- keren, ‘God is de baas’ op. Een open deur hoeft niet met zoveel kracht ingetrapt.

Vandaag gaat Wilkerson door met zijn voorstelling van God als machoman: “Hij sprak en het was er, Hij gebood en het stond er“. Dat God’s machtige interventies niet iedere dag om ons heen te zien zijn (zodat Wilkerson’s gespierde taal overbodig zou zijn) komt door de gelovigen.

Het gat tussen theologie en praktijk is kennelijk zo groot, dat Wil- kerson actie nodig acht. Het gevolg: een verhevigd verwijt aan “de kerk van vandaag”: “Ondanks Gods enorme beloften naar ons toe – Zijn verzekering van vrede, hulp en voorzieningen – vertrouwen we Hem niet ten volle! In plaats daarvan klagen wij alleen maar, “Waar is God in dit alles?”“.

Wie klaagt er hier eigenlijk?

Ook fantaseert Wilkerson dat God vraagt aan “de gemeente”: “Gelooft u nog wel dat het Mijn verlangen is om u Mijn hulp en be- geleiding te geven?“.

Wilkerson doet met deze voorstelling van zaken de feitelijke veel- vormigheid van de Christelijke wereld nogal geweld aan. En over- schreeuwt zichzelf: “Onze God sprak tot Zijn volk in het verleden, en Hij spreekt tot Zijn volk vandaag de dag, en Hij zal blijven spreken tot ons tot aan het einde der tijden“.

Een man in geloofscrisis. Niet erg. Leer je van. Als je durft.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2009/12/23/geloofscrisis/trackback/

%d bloggers liken dit: