Zelfstudie

Vandaag laat David Wilkerson, gevleugeld spreker Gods, de schaduw van een gier doorgaan voor de duivel. Verrassend, ook voor wie onbekend is met het gegeven dat de duivel in het Oude Testament nauwelijks voorkomt. Het is maar een van zijn vele originele inzichten.

Wilkersons samenvatting van Genesis 15:

Terwijl deze schepsels op de grond lagen te bloeden begonnen er gieren af te dalen naar de karkassen toe. Plotseling werd Abraham omgeven door een diepe duisternis om hem heen. Wat was deze duisternis? Het was satan die in paniek was.

Laten we het origineel bekijken:

Toen de zon op het punt stond onder te gaan, viel Abram in een diepe slaap. Opeens werd hij overweldigd door angst en diepe duisternis.

Abraham slaapt. Het donker (duisternis) is niet dat van de buitenwereld, niet van gierenvleugels tussen Abraham en de zon in. Daarbij zijn – wat Wilkerson vergeet te vertellen – de gieren op dat moment al verjaagd (“Er kwamen gieren op de kadavers af, maar Abram joeg ze weg“).

Ik bedoel: je kunt de duivel het belangrijke onderwerp vinden en de gieren detail, maar sla ze dan helemaal over. Niet dit halve gedoe, waarbij je suggereert dat Abram wakker is en door duisternis omgeven wordt terwijl de gieren afdalen. Je zit wel Gods Woord samen te vatten!

Een beetje respect voor de Heer graag!

Wilkerson motiveert op geen enkele manier waarom de diepe duisternis niet diepe duisternis zou zijn, maar de duivel. En waarom deze duivel – als het dan toch de duivel is – ‘in paniek’ zou verkeren. Heeft u weleens duisternis ‘in paniek’ gezien?

Terwijl in de Bijbeltekst God nu juist het woord neemt!

Toen de zon op het punt stond onder te gaan, viel Abram in een diepe slaap. Opeens werd hij overweldigd door angst en diepe duisternis. Toen zei de HEER: ‘Wees ervan doordrongen dat je nakomelingen als vreemdeling zullen wonen in een land dat niet van hen is en dat ze daar slaaf zullen zijn en onderdrukt zullen worden, vierhonderd jaar lang. [enz]”

Ook creëert Wilkerson soldatendrama waar de Bijbel zonder kan. Een neutrale Bijbelzin: “ ‘Haal een driejarige koe’, zei de HEER, ‘een driejarige geit, een driejarige ram, een tortelduif en een jonge gewone duif’‘ ” wordt bij Wilkerson:

Hij instrueerde deze patriarch om een vrouwelijke vaars [“een vrouwelijke koe”!] en geit te nemen en hen in tweeën te snijden. Daarna moest Abraham een tortelduif en een duif nemen en hen op de grond leggen“.

Er staat niet dat Abraham van God eerst een koe, geit en ram moest nemen en dan pas een duif en tortelduif (en die op de grond moest leggen).

Er staat niet dat Abraham de koe, geit en ram in tweeën moest snijden.

Er staat niet dat God Abraham ‘instrueerde‘/’gebood‘ maar tegen hem “zei”. God beantwoordt een vraag van Abraham: HEER, mijn God,’ antwoordde Abram, ‘hoe kan ik er zeker van zijn dat ik het in bezit zal krijgen?’ ‘Haal een driejarige koe,’ zei de HEER (..)

Net zoals God bij Wilkerson sergeant wordt, wordt Abraham bij hem knipmes: “Daarna moest Abraham een tortelduif en een duif nemen en hen op de grond leggen, met hun hoofden naar elkaar. Abraham deed precies zoals hem geboden was“.

David Wilkerson heeft nu eenmaal iets
met commanderen en gehoorzamen

Waar hebben we het over?! Abraham bereidt God een offer. Daartoe is het slachten van dieren vereist. Naar ik aanneem, sneden de Joden destijds het offerdier doormidden, een beetje zoals wij een vis fileren. Ik bedoel: had God Zijn trouwe dienaar opgedragen: “Snijd koe, geit en ram overdwars“, dan had vermoedelijk Abrahams voorhoofd een vraagteken vertoond: “Wat wil God van mij?”

Vergelijk het met iemand die uw rechterschoen vastpakt. “Wat wilt u van me?”. “Ik wil me aan u voorstellen”.

David Wilkerson raadt zijn volgelingen aan geconcentreerde tijd met de HEER door te brengen. Mijn advies: begin er zelf eerst mee.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2010/02/05/zelfstudie/trackback/

%d bloggers liken dit: