Tussen de regels van Gods Woord…

Vandaag pakt David Wilkerson de gelijkenis van de verloren zoon op. Hij maakt er iets anders van dan de vorige keer. En dan Jezus.

Afgelopen zomer legde David Wilkerson de betekenis van de gelijkenis van de verloren zoon uit. Zijn conclusie:

Vergeving is helemaal niet het probleem in deze gelijkenis [‘vergelijking’ vertaalt de Amerikaans-Nederlandse Wilkersonmissionaris]. Sterker nog, de Heere Jezus maakt duidelijk dat vergeving niet eens genoeg was voor deze verloren zoon. De vader omhelsde zijn zoon niet alleen om hem te vergeven en hem daarna weer los te laten. Nee, die vader (..) wilde het gezelschap van dit kind, zijn aanwezigheid, hij wilde met hem omgaan.

Ook al was de verloren zoon vergeven, hij was nog steeds niet gevestigd in het huis van zijn vader. Alleen dan zou de vader voldaan zijn, zijn vreugde zal pas volmaakt zijn als de zoon weer in zijn nabijheid zou zijn. Dat is waar het over gaat in deze gelijkenis [idem].

Bijbelse ondersteuning voor deze conclusie ontbreekt.

Vandaag ziet Wilkerson een andere evidente waarheid:

Zonde was helemaal niet het probleem voor de vader, het enige probleem dat hij aan zijn hoofd had was liefde. Hij wou dat zijn zoon wist dat hij geaccepteerd was, nog voordat hij een bekentenis kon afleggen. En dat is het punt dat God naar ons allemaal wil maken: Zijn liefde is groter dan al onze zonden.

Liefde als een probleem…Nou ja, vader maakte zich zorgen: zou zijn kind wel begrijpen dat hij vol onvoorwaardelijke liefde zat? Vader moest de te verwachten bekentenis van zijn zoon voor zijn! Anders zou die denken dat vaders liefde misschien afhankelijk was van zijn goed gedrag! Die beschuldiging zou onterecht zijn, maar praat dat zo’n jongen maar eens uit het hoofd! Voor je het weet, ben je jaren verder!

De ‘vader’ op wie in deze gelijkenis wordt gedoeld, is God, zegt Wilkerson. Maar dat lijkt onmogelijk. God weet wat wij verloren zonen en dochters denken. God heeft geen ‘probleem aan zijn hoofd’ dat acuut om een oplossing vraagt. God is alwetend en almachtig; Hij bestiert het Al. Waar maakt Wilkerson zich druk om?

Ongewone betekenissen toeschrijven aan een omhelzing: als gezelschapspel kun je er menig leeg uurtje mee stuk slaan. Maar normaal gesproken is er geen diepere betekenis. Vader snelt naar zijn zoon, die hij lange tijd niet gezien heeft, en omhelst hem: hij is blij. De omhelzing drukt dat uit.

Als u zelf van iemand houdt en die lange tijd niet hebt gezien, begrijpt u dat. Kijk anders eens naar het programma Hello Goodbye.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Denk aan Judas, die met zijn “judaskus” aanwees wie zijn gevolg moest oppakken. Maar in de regel is een kus ter begroeting een kus ter begroeting.

Vandaag geeft Wilkerson ook een tweede interpretatie van deze gelijkenis, nu met aandacht voor de zoon:

Deze jonge man kende het karakter van zijn vader en blijkbaar had hij veel liefde van hem ontvangen. (..) De verloren zoon wist dat als hij terug zou komen geen verwijten of veroordelingen over zich heen zou krijgen.

dikke duim!

Wilkersons tweede interpretatie creëert problemen. Bijvoorbeeld: als de zoon van tevoren wist dat zijn vader hem zou vergeven, dan wist hij vast ook wel, dat zijn vader op hem zou komen afrennen en hem zou overstelpen met zijn liefde.

Belangrijker: Wilkersons (zoveelste) ‘verbetering’ van de Bijbel leidt tot ernstige twijfel over de oprechtheid van de verloren zoon: “De jonge man had de intentie om een belijdenis te doen vanuit zijn hart, hij heeft dit onderweg naar huis gerepeteerd“. Repeteren? Als in ‘een rol instuderen’?

Hoe ver heen is een lezer die voor deze verzinsels valt? Men vermoedt toch wel een grote zijnsverlorenheid. Wie anders zou het meest kostbare geschenk van God, vrijheid, afstaan aan de eerste de beste rondtrekkende religieuze kermisklant?

Collega-fabulist

Een man verzint onder uw ogen zinnen en schrijft ze onder uw ogen aan God toe. En u gelooft uw ogen niet? Bent u zo bang, dat u alles opgeeft om achter de brede rug van uw geestelijk leidsman te mogen schuilen? Maar dat is geen geloof – dat is levensangst!

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2010/03/14/tussen-de-regels-van-gods-woord-door/trackback/

%d bloggers liken dit: