God verhoort altijd

Leugenaars verraden zich door hun gedetailleerde verklaringen. Is het alibi van u en mij vaak vaag – ja, waar waren we op het moment van de misdaad en wat deden we? – de leugenaar heeft wel vier redenen waarom hij of zij absoluut niet de dader kan zijn.

“Braaf hondje!”

Zo schuldig gedraagt David Wilkerson, God’s wonderoliemannetje, zich vandaag in een andere kwestie. Natúúrlijk verhoort God alle gebeden, zegt hij:

  1. alleen op Zijn tijd
  2. en op Zijn manier (je kunt iets heel anders krijgen dan waarom je had gevraagd)
  3. en/of na reiniging van onze verzoeken
  4. en nadat we afzien van iedere wens op vervulling
  5. bovendien heeft Hij een goede reden om je niets te geven

U bent, zoals altijd, het probleem, geliefde broeder of zuster:

  1. U bent bang uw gebed te onderwerpen aan toetsing door de Heilige Geest
  2. U wilt dat God uw verzoeken honoreert

Bij een eerdere gelegenheid gaf Wilkerson precieze instructies hoe te bidden om de kans op succes te vergroten – tenminste, dat zou je denken. Het zijn echter meer instructies zoals men die aan burgers geeft als de koningin langs komt (“Maak het niet te lang, de Koningin moet nog vele andere mensen aanhoren”).

Wilkerson verlangt van ons dat we echte behoeften verwoorden in gebed (genezing van ons zieke kind, een baan voor onze werkloze echtgenoot, bijvoorbeeld). Tegelijk moeten we afzien zien van iedere hoop of aanspraak op inwilliging – al weten we dat God ieder probleem kan oplossen.

Bidden is loven van de HEER. Uw noden doen er niet toe. Uw situatie is trouwens rechtvaardig, want door de HEER gestuurd. Of wil uw gebed soms uitdrukken dat God niet rechtvaardig is?

Wilkerson zou duidelijkheid kunnen scheppen en zeggen: “Bidden lijkt op God iets vragen maar is God iets geven”. In plaats daarvan beweert hij beide: bidden is God prijzen én God willigt uw gebedsverzoeken in.

Maar hoe ook uw gebeden worden ‘verhoord’, niet op de wereldse, huis-tuin-en-keukenmanier die het woord zijn betekenis geeft. We zijn in kromtaal-country, waar alle woorden niets betekenen.

Wilkerson gaat nog een stap verder: hij wil dat u schuld bekent! In luttele zinnen verandert ‘absoluut zekere gebedsverhoring’ in een oefening in gehoorzaamheid als Baasje niets geeft, terwijl jij je getrainde gebedspootje vlekkeloos heft:

“Vergeef ons God, als we ons meer zorgen maken over het verkrijgen van gebedsverhoringen dan over het leren van totale overgave aan Christus zélf. We leren geen gehoorzaamheid door de dingen die we verkrijgen maar door de dingen die we lijden. Bent u bereid om nog wat langer te leren door te lijden door wat lijkt op een onverhoord gebed?”.

‘Wat lijkt op een onverhoord gebed’… En u pikt dit allemaal?!

De hondentrainer: “Het gaat minder om gehoorzaamheid
dan om het ontwikkelen
van een fijne werkrelatie met je hond

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2010/04/29/god-verhoort-altijd/trackback/

%d bloggers liken dit: