Een ontspannen opvatting van zonde

David Wilkerson stelt twijfelende Christenen gerust: ontspan, God is niet zo streng. U kunt het eigenlijk niet te bont maken.

Ook Christenen kennen hun twijfels. Bekende twijfel, die iedereen weleens heeft na het vernemen van weer een wreedheid of gru- weldaad die onbestraft blijft: als God goed is, waarom laat Hij dit toe?

Ook David Wilkerson heeft, als zielenherder, veel te maken met Christelijke twijfels. Opmerkelijk genoeg zijn de twijfels waarmee zijn volgelingen hem benaderen nogal op zichzelf gericht: ben ik het waard behouden te worden?

Al eerder besteedde Wilkerson hier aandacht aan. Ook vandaag wekt Wilkerson in zijn antwoord de indruk de duivel van nabij te kennen, alsof goede huisvriend: “Satan zou niets liever willen dan u te overtuigen dat God u heeft opgegeven. Hij wil dat u denkt dat God u ziet als iets smerigs“.

Want smerig voelen zijn volgelingen zich. “Ik worstel nog steeds met een verschrikkelijke gewoonte. Het maakt dat ik ontmoedigd raak” melden ze hem. Masturbatie, internetporno, hoerenbezoek, drank- of nicotineverslaving, workaholism, oplichting en fraude, drugs- en vrouwenhandel, exhibitionistische zelfverrijking, moord, in deze hoek zullen we het moeten zoeken. Want mensen die zich zo druk zouden maken om een splinter in hun oog, zien voorbij aan de balk van ijdelheid waarvan dit getuigt.

Serieuze goede voornemens beginnen met het de zonde bij de naam noemen. Dus, kom op, would be-Wilkersongelovige: beken de wereld de werkelijke aard van uw verschrikkelijke ‘gewoonte’ en bespaar ons uw gemiauw hoe ‘ontmoedigd’ u nu al bent van de zonde die u morgen weer zult begaan!

Wilkerson past zijn uitzonderlijke talenten toe om het moreel van zijn zondaars op te vijzelen:

(1) hij interpreteert al het zondige of halfzachte om tot iets posi- tiefs:

(2) hij spreekt geruststellende woorden, zoals hierboven maar ook:

Zijn volgelingen hoeven niets te doen, behalve hun best.

Dit laatste klinkt tegenstrijdig en dat is het misschien ook. Aan de ene kant wordt men behouden om niet: “u bent overwinnend van- wege het kruis. Deze overwinning komt niet door iets goeds dat u doet“. Aan de andere kant moet men iets doen.

Het gemakkelijkst is nog het geestelijk werk: “Ons deel is om standvastig te staan op de positie die Hij ons vanuit Zijn genade gegeven heeft in Christus“. Men hoeft dit slechts aan te horen. In actie komen is immers onmogelijk, bij gebrek aan enige instructie waarbij ledematen ingezet kunnen worden.

In de praktijk volstaat het innemen van conservatieve politieke standpunten en het ondersteunen van bepaalde morele leefregels. Voor falen in de naleving is alle begrip. Wilkerson garandeert: “Je zult als overwinnaar uit deze strijd komen, zonder schuld of ver- oordeling“.

En voor wie toch nog twijfelt: de inhoud van zondes is irrelevant. Desi Bouterse (Pinkstergemeente, in Nederland veroordeeld voor drugshandel en waarschijnlijk hoofdverantwoordelijk voor de de- cembermoorden) is gered. Een charismatisch voorganger staat op de tweede plaats van zijn politieke partij. God’s werk bloeit in Suri- name!

Ontspan, wanneer u Wilkersonvolgeling bent! Wat u ook op uw kerfstok heeft, u komt er in geloof mee weg!

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2010/06/02/een-ontspannen-opvatting-van-zonde/trackback/

%d bloggers liken dit: