Geliefde religieuze woorden

Wat een heerlijk woord: “onverzadigbaar”! Onbevredigbaar, bodemloos…God’s liefde in een notendop! Niet te stoppen in Zijn najagen van zondaars en heiligen!

David, de psalmist, ervoer dit:

U omsluit mij, van achter en van voren, u legt uw hand op mij. Hoe zou ik aan uw aandacht ontsnappen, hoe aan uw blikken ontkomen?

Er valt veel over ‘onverzadigbaar’ te vertellen. Zo vermeldt de Bijbel het zes keer.

 Google-resultaat: ‘Onverzadigbaar? Eet met stokjes!’

Ook David Wilkerson, onverzadigbaar verkondiger van het Woord Gods, heeft favoriete woorden. Vandaag zet hij ‘onwrikbaar‘ in het zonnetje. Wij zijn niet verbaasd :-)! Ook ‘volledig’, ‘eigenlijk’, ‘overweldigend’, ‘gehoorzaamheid’ en ‘geloof’ (als werkwoord) behoren tot zijn favorieten!

Ook over ‘onwrikbaar’ is het nodige te melden. Zo begint het met een ‘o’ en eindigt met een ‘r’. Van de negen Bijbelse vindplaatsen citeert Wilkerson er geen. Je zou toch verwachten dat hij minstens zijn woordenboek Oud-Hebreeuws opslaat en de geestelijke betekenis…o, dat doet hij ook: “Het betekent onverminderd in intensiteit of inspanning – onbuigzaam, compromisloos, niet in staat te worden gewijzigd of overtuigd door argumenten“.

In de wereldse, niet-religieuze variant heet dat een waan!

Zelf vind ik Wijsheid 7 een fraaie:

Zij heeft een geest die verstandig en heilig is, uniek, veelzijdig, verfijnd, beweeglijk, helder, rein, toegankelijk, onkwetsbaar, liefdevol, scherpzinnig, onstuitbaar, weldadig, menslievend, standvastig, onwrikbaar, onbezorgd, almachtig, alles overziend en alle geesten doordringend, hoe scherp, zuiver of subtiel ze ook zijn.

Wat een woorderuptie!

Een wereldse bron (‘Waarheid is nooit onwrikbaar‘) beweert dat ‘waarheidsfanatisme’ zich slecht verdraagt met democratie. Wat een onzin. Hoe zou waarheid ‘fanatiek’ kunnen zijn! Waarheid rust in zichzelf. Zij hoeft zich niet te bewijzen! Met zo’n opinie-artikel dient niemand de waarheid.

Laten we terugkeren naar de objectieve werkelijkheid van het geloof en ons daar verheugen. Wat is uw favoriete religieuze woord?!

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2010/06/20/geliefde-religieuze-woorden/trackback/

%d bloggers liken dit: