Koester uw verbeeldingskracht!

Een sterk beeld overtuigt soms meer dan een lang betoog en verraadt soms uw diepere gevoelens. Schat uw verbeeldingskracht op waarde!

David Wilkerson, bekend om zijn gebruik van de herhaling als stijlmiddel, heeft ook een poëtische kant. Zo schreef hij vorig jaar:

Net als een gat in de benzinetank van een auto, zal de zonde langzaam alle kracht uit je laten weglopen.

Het bewijst maar weer eens dat een Christen niet gebonden is aan Bijbelse beeldspraak. Een eigen vondst treft soms ook het hart van de lezer.

De theoloog Bonhoeffer belichtte het geloof bijvoorbeeld met een niet-Bijbelse beeldspraak (nu ja, in de verte ziet men Jezus over het water lopen). Helemaal origineel was Bonhoeffer overigens niet, het verhaal van de vlucht van Eliza uit De negerhut van oom Tom is duidelijk te herkennen in zijn, toch pakkende, vergelijking:

[Hij] stelt zich de Christen voor als iemand die probeert een zee over te steken via drijvende stukken ijs. De Christen kan nergens rusten terwijl hij oversteekt behalve in zijn geloof en vertrouwen dat God Hem er doorheen zal leiden. Hij kan nergens te lang blijven staan want anders zal hij zinken. Nadat hij een stap genomen heeft moet hij alvast op de uitkijk zijn voor de volgende. Onder hem is de peilloze diepte en voor hem ligt onzekerheid (..).

David Wilkerson zelf laat zich toch vooral inspireren door de Bijbelverhalen. Zo staat het zwerven van het Joodse volk in Bijbelse tijden bij hem model voor het leven van een individuele Christen heden ten dage, ook een reis door de wildernis:

Mijn voorkeur heeft het om het leven te zien als een reis door de wildernis – net zoals dat van de kinderen van Israël. (..) Natuurlijk, het is een wildernis, en ja er zijn slangen, droge putten, valleien van tranen, vijandelijke legers, heet zand, droogte en bergen waar je niet overheen kunt komen. Maar (..) [Hij] dekt de tafel in die wildernis, laat het manna regenen uit de hemel, verslaat vijandelijke legers, brengt water uit de rotsen, neemt het gif uit slangenbeten, leidt hen met een vuurkolom en een wolk, geeft hen melk en honing en leidt hen het beloofde land in aan Zijn machtige hand.

Van beide verbeeldingen treft me de innerlijke tweespalt: aan de ene kant de rust van het altijd uit de brand geholpen worden door God, aan de andere kant het permanente brandalarm.

alarm

Hoe ziet de verbeelding van uw geloofsleven eruit?

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2010/06/25/geniet-van-uw-verbeeldingskracht-2/trackback/

%d bloggers liken dit: