Het hoge ambt van huishoudelijke hulp

David Wilkersonvolgelingen reiken naar het hoogste.

Een brand blussen doe je door hem te stichten, minnen is verkrachten, bouwen vernietigen…Bovenstaande voorbeelden lijken me voldoende om aan te tonen: niet elke onverwachte zinswending is diepzinnig.

‘Diepzinnig doen’ is echter goede definitie van het Christelijk geloof volgens David Wilkerson. Werken zijn volgelingen als kruier op het station, promoveert Wilkerson dit beroep tot het meest verheven ambt op aarde.

          

Niet dat ze werken als kruier. Een ander beroep is hun ideaal: huisslaaf. Het emplooi houdt echter niet over. Huiseigenaren schrikken terug voor de onkosten, het ruimtebeslag en ook de houding van Wilkersonvolgelingen.

Sommige ex-eigenaren meldden huiduitslag. Het permanent geteem van hun slaven werkte op de zenuwen: “Wat wilt u dat ik nu doe, Heer?”.

Een ander probleem is het volslagen gebrek aan zelfredzaamheid. Modern huispersoneel kan eigenlijk niet zonder.

Omdat Wilkerson en de zijnen wel weet hebben van de wereld buiten het hondenhok en, wat men ook probeert, woorden niet van betekenis veranderen omdat men het wil, vindt men ‘slaaf’ toch niet het ideale woord voor de eigen verheven staat.

Men wijkt daarom uit naar een in onbruik geraakte term die – misschien door het patina van de tijd – iets vaag eerbiedwaardigs heeft: “dienstknecht”.

Maar liefst drie devoties lang al wringt David Wilkerson zich in verbale bochten om dit bestaan de lucht in te steken – maar het wil maar niet lukken:

De kostbare intimiteit die de dienaar had met zijn meester ging boven iedere aardse zegening uit. Wat kon iemand alle kuddes, koren, wijn of olie nou schelen als je een eindeloze gemeenschap kon hebben met de meester?

Om Hem te dienen, door Hem geleid te worden, om te komen en te gaan zoals Hij het gebiedt, is leven op het hoogste niveau.

Wat jammer dat geen der dienstknechten de rijkdom van dit volle leven ervaart, de vele vermaningen door Wilkerson ten spijt. Dat heb ik nou nooit met mijn piekervaringen.

(wordt vervolgd)

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/03/25/het-hoge-ambt-van-huishoudelijke-hulp/trackback/

%d bloggers liken dit: