Verboden op te staan

Het lukt sommige gelovigen maar niet op te staan.

God spreidt ons bedje en rust ons uit met alle kracht die nodig is om op te staan. Maar sommige Christenen vertikken het! Waarom?

Zij geloven dat God ons zal doen opstaan. Het uitgangspunt is wellicht verwant aan dat van de chaostheorie. De complexe causaliteit van het dagelijks leven begint met opstaan. Daarna hebben de gebeurtenissen hun noodwendig beloop. Het is met opstaan zoals met één ragfijne vleugelslag van een vlinder in China: die kan in New York een orkaan doen ontstaan.

Net zoals die vlinderslag heeft ook een foutieve geloofsovertuiging ingrijpende gevolgen. Het begint klein. Men wacht, met deze onjuiste overtuiging, in bed. Na een paar uur foutief geloven slaat lodderigheid toe. Na een paar dagen is de spiermassa zodanig afgenomen, dat de gelovige daadwerkelijk niet meer op kan staan.

Het geestelijke is fysiek geworden.

David Wilkerson, de Amerikaanse leidsman van deze ook in Nederland actieve (dus passieve) Christenen, bedoelt het goed, moeten we aannemen:

Er is iets dat we moeten doen. (..) Ons deel is om op te staan en te wandelen.

Hij verwijst naar Jezus’ twistgesprek met schriftgeleerden in Marcus 2, waarin Jezus een verlamde klaarzet en deze vervolgens weg wandelt. Dat moeten wij ook doen, zegt Wilkerson.

Wat verhindert u nog?” spoort Wilkerson aan, “Wat het ook is, het moet verdwijnen! U kunt niet langer meer aan een bed van falen vastgebonden blijven”.

Inderdaad, de situatie neemt gênante trekken aan.

zo moeilijk is het niet

Maar waarom valt opstaan Wilkersonchristenen zo zwaar? Merkwaardig genoeg waagt Wilkerson zich niet aan een analyse. Opvallend feit is echter, dat bedlegerigheid vooral zijn aanhangers treft. De verklaring lijkt simpel: opstaan mag niet, zijn volgelingen moeten geloven in opstaan:

Het wordt allemaal bereikt door geloof in Gods beloftes.

Zij wachten erop ‘klaargezet’ te worden. Dan kan opstaan lang duren.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/04/22/verboden-om-op-te-staan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One Comment

  1. Dit was voor mij een vraag waarop ik nu antwoord heb! Als ik zwak ben, ben ik machtig, begreep ik eerst niet zo maar nu wordt het een stuk duidelijker: als ik lig, sta ik en wandel.

    Klaartje Wijn vanaf de iphone


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: