Als de vijand de overhand krijgt

Mannen Gods zijn hun leven niet zeker.

New Orleans, Katrina

Lissabon, van onze verslaggever – (..) De minister hield staande dat de aardbeving natuurlijke oorzaken had en liet onmiddellijk graanvoorraden aanleggen om hongersnood te voorkomen.

De minister regelde voorts de onmiddellijke berging van lijken ter preventie van epidemieën en mobiliseerde de politie om plundering in de stad en aanvallen door piraten tegen te gaan.

Tot slot zorgde de minister ervoor dat de krant kon blijven verschijnen, hiermee onderstrepend dat hij belang hecht aan goede informatievoorziening.

Als allerlaatste begreep de minister dat priesters die mensen oproepen te vasten en boete te doen geen waardevolle bijdrage leveren aan de wederopbouw van de stad. Toen de meest welbespraakte priester de minister ongunstig vergeleek met de duivel, liet hij een aanklacht tegen hem fabriceren. De priester eindigde op de brandstapel.

Vandaag de dag siert een standbeeld van de minister het centrum van Lissabon. De wederopbouw onder zijn toezicht wordt beschouwd als een meesterlijk staaltje stadsplanning, waarvan New Orleans na Katrina alleen maar kan dromen.*

Geen wonder dat David Wilkerson, gezegend aanzegger van het einde der tijden, zich bij leven vaak belaagd voelde. Hij moest immers vergelijkbare dingen als die priester zeggen, zoals:

In de VS zijn momenteel veel orkanen en overstromingen. Hierdoor worden hoofdwegen afgesloten. Miljoenen Amerikanen zoeken een goed heenkomen en er vormen zich lange files op de autowegen

en

Alleen al uit de voormalige Sovjet-Unie worden 200 kofferbommen vermist. Zo’n nucleaire kofferbom kan overal tot ontploffing worden gebracht, in Amerika, maar net zo goed in Engeland, Pakistan of Nederland. Denk ook eens aan de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en aan de dreiging die er naar het Westen uitgaat van Noord-Korea en China

en

Ik zie in uw land [Nederland] rampen en crisissen, maar God heeft het laatste woord. Hij kan oordelen uitstellen respectievelijk afwenden. Hij roept, Hij waarschuwt, Hij zendt zijn profeten en uiteindelijk is daar het oordeel. In alles wil Hij redden en verlossen. Oordelen zijn vaak het laatste middel van God om aandacht te vragen voor Zijn stem, Zijn zaak. De Heer heeft mij duidelijk verzocht om vijf mannen of vrouwen te zoeken in Nederland, die bereid zijn alles – maar dan ook alles – op het altaar te leggen. (..) Wanneer er in Sodom en Gomorra tien rechtvaardigen waren geweest, zou God Zijn oordeel niet hebben uitgevoerd“.

Niet irrationeel dat hij bang voor het hele erge was.

Zover is het niet gekomen. Wilkerson is overleden na een verkeersongeluk. Zijn auto raakte op de andere weghelft. Gelovigen denken nu aan een complot: welke macht maakte de auto onklaar? Of aan een straf van God: wat heeft Wilkerson gedaan om dit einde te verdienen? Heidenen roepen: TIA. Ze hebben geen gevoel voor drama.

*: Bron: Morele helderheid, Susan Neiman (2008), p.112-113

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/06/27/als-de-vijand-de-overhand-krijgt/trackback/

%d bloggers liken dit: