Kilroy was here

Als je het echt niet meer weet, noem jezelf dan David Wilkerson en schrijf je naam op deuren en ramen.

monument ter nagedachtenis van WO II, Washington DC

Als je het echt niet meer weet, bereik je het punt van maximale geestesvrijheid. Is dit dan misschien wat prediker ‘David Wilkerson’ verstond onder ‘ontvangen van de Heilige Geest’?

Men weet het niet en komt er niet achter. De heer Wilkerson betoogde bij leven en welzijn alle kanten op. Neem nu ‘vandaag’ (Wilkerson is overleden maar zijn nabestaanden houden hem virtueel in leven en (her)publiceren vertaalde doordeweekse godsdienstige overdenkingen van hem).

Enerzijds geeft Wilkerson af op gevoel en gebruikt veel kenniswoorden (weten, geloven): “Ik realiseerde me dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel van de Heilige Geest afweet.“ Dit lijkt voor Wilkerson een probleem te zijn.

Ook corrigeert hij op verstandelijke wijze een Christelijk lied. “Send him on down, Lord. We need him, Lord, send him on down” zingen ze bij hem in de kerk maar:

De waarheid is dat de Heilige Geest al hier is, Hij werd vanuit de hemel gestuurd met Pinksteren en Hij is nooit meer vertrokken!

Anderzijds heeft Wilkerson het over de noodzaak van ervaring:

Maar het is mogelijk om alle leerstellingen omtrent de Heilige Geest te kennen zonder dat u de Heilige Geest kent.

Het is een van hem bekende betooglijn, afgeven op mensen die dikke boeken schrijven over Christelijke onderwerpen (zoals het gebed). Het woord “simpelweg” komt hem in zulke betogen goed van pas, hoewel dat in de praktijk uitdrukt dat Wilkerson zelf zijn meningen vanzelfsprekend vindt, niet dat ze dat zijn.

Een ander verstandelijk Wilkerson-gebruik is de waarheid uit zijn woordenboek halen. Ook daarvan vandaag een voorbeeld. Ging het net nog over ervaring tegenover leerstelligheid, nu transformeert Wilkerson een kwestie op het gebied van de ervaring – “Heeft u de Heilige Geest ontvangen” – tot een ingewikkeld kennisding, met hulp van een woordenboek:

Het woord “ontvangen” betekent “beslag leggen op dat wat wordt gegeven”. Kort gezegd is ontvangen het verlangen naar een toenemende kennis van wie de Geest is en waar Zijn bediening om draait.

Dan heeft Wilkerson wel een probleem, zou je denken, als bejaard man die nog steeds niet weet over Wie hij nu al vijftig jaar de mond vol heeft (daar begon hij mee, herinnert u zich nog?).

Maar Wilkerson ervaart simpelweg geen probleem. En zegt eens wat anders:

De Heilige Geest wordt niet ontvangen door iemand tenzij het Hem toegestaan is om volledig de controle te nemen in de tempel van die persoon.

Wat ons brengt bij het vierde stokpaardje van de te vroeg heengegane monotone prediker: absolute gehoorzaamheid, het stuur uit handen geven, de vieze kleren van zelfstandigheid uittrekken.

Verstand of ervaring doen er in dat geval beide niet meer toe en het probleem is opgeheven!

Na zo zijn lezers achtergelaten te hebben in een toestand van ontreddering nog enstiger dan die waarmee ze de lectuur begonnen, nu volkomen bereid tot bekering tot om het even welk geloof – en welk geloof Wilkerson verkondigt blijft tot op het einde spannend! – besluit Wilkerson met een doordenker die wel zeker een knaleffect teweeg moet brengen:

Paulus vroeg aan de Galaten “Hoe hebben jullie de Geest ontvangen? Heeft u Hem niet door geloof ontvangen?”. Hij verklaarde vervolgens: “U heeft door geloof verklaard dat u weet wat u van de Geest hebt ontvangen door geloof. Dus is er dan een voortdurende ‘bediening van de Geest’ in u geweest door geloof? Beoefent u het geloof om dieper in de Geest te gaan?”

Een prachtige kortsluiting waarmee zijn preek zich opblaast.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/07/13/kilroy-was-here/trackback/

%d bloggers liken dit: