Draaideurpatiënten

Zonde is niet te genezen.

De meeste van onze patiënten weten dat zonde de wortel van veel, zo niet al hun problemen is. Dat zijn er nogal wat: angsten, schuldgevoelens, gevoelens van boosheid, depressiviteit komen veelvuldig voor.

Als ervaren hulpverleningsteam, al vijftig jaar actief in de regio, weten wij voldoende zodra iemand met dit klachtenpatroon zich bij ons meldt. Vaak is de achternaam al genoeg (klachten worden van vader op zoon en moeder op dochter doorgegeven): een volgeling van David Wilkerson, voorman van een variant van de charismatische beweging waarin ellende, ook wel ‘beproeving’ herdoopt, waarmerk is van het ware geloof.

Ervaring heeft geleerd dat tegenspreken van deze patiënten geen zin heeft. Wij gaan daarom volledig mee in hun beleving van de situatie.

Beleeft men zonde als de wortel van de problemen? Dan faciliteren wij maximaal de strijd om zonde met wortel en tak uit te roeien volgens de richtlijnen van voorganger Wilkerson.

Diens visie veronderstellen wij bekend: de mens is onmachtig tot wat dan ook. Zonde is het werk van de duivel, redding Gods terrein. De vraag voor Wilkersonvolgelingen: hoe Gods kracht voor je te laten werken terwijl je niets doet, kunt doen? Hoe dat ellendige zondigen te beëindigen?

Onze therapie grijpt het probleem aan bij de wortel: Wilkersons onvermogen uitvoerbare instructies te verwoorden, waardoor de patiënt verder gedemoraliseerd raakt en apathie toevoegt aan de reeds aanzienlijke lijst met klachten.

We moedigen de patiënt daarom aan en dragen hem of haar op het geloof maximaal te ontplooien en in volle intensiteit te beleven. Daartoe biedt onze kliniek de ideale omstandigheden: de patiënt is tijdelijk ontslagen van de plicht te zorgen voor het gezinsinkomen of de huishouding.

Niets verhindert in de kliniek, zeggen wij, de ontmoeting met God in de binnenkamer of daarbuiten, de wandeling of gemeenschap met Hem, het strak aankijken of het aan de voet van het kruis zitten.

Dit is ons enige advies maar het is wel menens. Het is de enige manier, benadrukken wij, de enige, om te herstellen! Het is geen preek, die de lauwe gelovige naar believen naast zich neer kan leggen, maar doktersvoorschrift! Wij controleren dan ook streng of de patiënt zich aan de therapie houdt, voegen wij toe.

De patiënt wendt zich vervolgens tot Wilkerson en leest:

We weten dat de overwinning over al onze vijanden komt door Jezus Christus onze Heer. Maar hoe verkrijgen we de kracht vanuit Zijn wijnstok naar onze kleine, nietige ranken? Hoe werkt dit? Ik hou van Jezus, en heb dat altijd gedaan, en ik weet dat Hij alle macht heeft. Ik weet ook dat Hij mij de overwinning beloofd, maar wat betekent dat nu precies en hoe komt deze overwinning tot stand?

En:

Ik begin zelf slechts een klein beetje licht te zien in dit mysterie van godsvrucht.

Dan volgen de vermaarde instructies die het leed aanrichten:

Doorgaans verlaat de patiënt hierna gillend de kliniek, verklarend dat de Heilige Geest zijn of haar benen aanstuurt (wij geloven dat onze therapie effect sorteert!), verwijzend naar Wilkerson die vergelijkbaars meldt:

God heeft de Heilige Geest naar mij gestuurd met een duidelijke aanwijzing over hoe te strijden, wanneer ik moet rennen en waar ik daarna moet toeslaan. De strijd tegen de overheden en machten is Zijn strijd – niet de mijne!

Deze gang van zaken is voor beide partijen bevredigend:

  • De patiënt wekt naar het thuisfront voldoende de indruk serieus aan zijn/haar zondeprobleem gewerkt te hebben en wordt dankbaar in de kleine kring heropgenomen.
  • Wij zijn verzekerd van een gestaag druppelende inkomstenbron.

God zegent ons, concluderen wij. Wij danken Hem daarvoor en vertrouwen erop dat alles een plek heeft in het omvattende plan.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/07/27/draaideurpatienten/trackback/

%d bloggers liken dit: