God zet Zijn joker in

David Wilkerson weet altijd alles. Niet uit boeken, niet van de Heilige Geest, maar gewoon.

David Wilkerson had altijd weinig op met dikke boeken. In eerdere religieuze columns van zijn hand voelde je de wending van verre aankomen: anders dan geleerden met hun boekenwijsheid had hij contact met de Bron. God sprak gewoon direct de waarheid tegen en in hem.

Vandaag heeft Wilkerson het wéér over dikke boeken. Dit keer is hij de intellectueel:

Ik heb in alle oprechtheid – dus niet als corrupte voorganger?; PP – geprobeerd de Heilige Geest te bestuderen, ik heb door complete boekdelen gebladerd – dus niet gelezen?; PP – die over Hem geschreven zijn door zeer gerespecteerde auteurs. Sommige van deze boeken gingen soms heel diep – geen enkel boek over de Heilige Geest van enige gerespecteerde auteur ging in zijn gehéél erg diep?; PP – en zijn vaak moeilijk te begrijpen – boeken over Zijn natuur en persoonlijkheid. Ze waren stuk voor stuk heel interessant – voor zover doorgebladerd?; PPmaar waren niet altijd opbouwend– mag de waarheid de waarheid zijn of moet de waarheid opbouwend zijn, en van wie?; PP – Het feit is dat ze niet opbouwend kunnen zijn omdat je alleen maar datgene kunt begrijpen wat de Geest zelf openbaart, en Hij spreekt niet over zichzelf! – O ja? In welk boek staat dat? Is het “een feit” of zei de Heilige Geest: “Woorden over Mijzelf kunnen nooit opbouwend zijn, omdat gelovigen aangewezen zijn op wat Ik over Mijzelf onthul en Ik onthul niets”? Indien het laatste, waarom zegt Wilkerson dit dan niet?; PP.

En verhaalt van zijn pogingen verborgen betekenissen van de namen van de Heilige Geest te vinden:

Ik heb geprobeerd om de betekenis van de namen van de Heilige Geest te achterhalen – trooster, parakleet, advocaat, middelaar, op zoek naar iets wat mij enig inzicht zou geven in wie Hij is.

Niet de gewone betekenis – trooster = trooster, advocaat = advocaat – maar een occulte. Wilkerson vertelt niet wat hem op deze merkwaardige, onbijbelse gedachte bracht. Moeilijk doen als het makkelijk kan, is Wilkerson echter wel toevertrouwd.

Wilkerson deed een ontdekking. Hij vertelt niet wat hem tot de ontdekking bracht, welke Bijbeltekst hem overtuigde, welke onwrikbare woorden God in hem sprak – gewoon: op een dag “realiseerde” hij zich dat er geen occulte/verborgen betekenissen zijn:

Maar ik realiseerde mij uiteindelijk dat wij Christenen de persoon van de Heilige Geest niet hoeven te begrijpen – omdat Hij ons geen verborgen dingen wil vertellen over zichzelf. Het enige dat wij hoeven te weten is dat Hij een is met God: eeuwig, de Geest van God, naar aarde gestuurd om in diegene die geloven te wonen. En zijn ogen zijn altijd gericht op Christus!

Hoe weet hij nu weer wat het enige dat we hoeven te weten is! En dat de Heilige Geest onafgebroken twee of meer ogen op Christus gericht heeft?

Ook betekent het ontbreken van een verborgen betekenis van de namen van de Heilige Geest niet dat hun gewone betekenis er niet toe doet. Die namen staan in de Bijbel, vermaan ik Wilkerson, voor hij postuum een kardinale zonde begaat. Bij een eerdere gelegenheid gaf hij hoog op over het belang Gods namen te kennen en hun magische beschermingskracht in te roepen. Waarom geldt dat niet voor de namen van de Heilige Geest?

Nog is Wilkersons onverklaarbare wijsheid niet uitgeput:

De Heilige Geest wil niet dat we veel over Hem te weten komen dan alleen over Zijn missie, en die missie is om ons bij Jezus te brengen en ons in zuiverheid en heiligheid te bewaren. Hij is altijd aan het werk en maakt Christus bekend in onze harten, en Hij verheugt zich erin dat wij zoeken naar kennis over waarom Hij gestuurd is.

“Heilige Geest” komt 93 keer voor in het Nieuwe Testament. Ik heb de indruk dat Wilkerson niet alle passages heeft doorgebladerd voor hij zijn “nergens erg diep gaande” column schreef.

Dat is het lot van de Paljas. Wilkerson is niet voor Gods zware werk bedoeld maar op aarde ter vermaak en onderricht.

Wilkerson vergroot als ongeleid projectiel angsten duizend maal en verkondigt ’s anderendaags net zo makkelijk dat rust christenen kenmerkt, een rust die heidenen hen benijden en hen soms ontvankelijk doet zijn voor de rustgevende waarheid.

Maar wat Wilkerson ook verkondigt, het is altijd op orkaankracht.

Wie erom kan lachen, zijn eigen geborneerdheid in de lachspiegel ziet of goedgemutst de onzin doorprikt, toont een sterk geloof. Zo, als joker, bewijst Wilkerson de mensheid een dienst.

jokerjokerOok Wilkerson wacht een plek in de hemel, vertelde mij de Heilige Geest. Het lijkt me niet meer dan billijk. Het zal even schrikken voor hem zijn – maar hij heeft een eeuwigheid om de grap in te zien. Intussen: trek lering uit en vermaak u met zijn voorbeeld!

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/07/28/god-zet-zijn-joker-in/trackback/

%d bloggers liken dit: