Gefeliciteerd!

Credo.

Is 2 + 2 = 5?
Kun je ijzer met handen breken?
Is Elvis niet dood maar leeft in Afrika?
Je kunt het geloven…of niet.
Kun je dit geloven, dan is dat me wat!

Dit deelt de vertaler van de overleden prediker David Wilkerson vandaag mee, in zijn eerste bijdrage van eigen hand.

Hij schijnt te menen dat dit – dingen geloven, bedoel ik, niet zijn debuut – een hele prestatie is (“waarachtig geloof“). Dat is het ook, maar ik bedoel het waarschijnlijk anders (ik zou zeggen “dit is waratje geloof”).

Ik bedoel, ik heb sterk het vermoeden dat de Wilkersonvertaler het géén geweldige prestatie vindt wanneer mensen geloven dat Elvis nog in Afrika leeft, al vergt het net zo veel geloofskracht als waarin hij gelooft (over water lopen, water in wijn veranderen, enz).

Niet de daad van het zomaar iets geloven vindt hij prijzenswaar- dig, alleen zijn dingen zomaar geloven.

Wij feliciteren de Nederwilkersonvertaler met zijn debuut op het geloofspodium en de toestemming hiervoor van het Amerikaans hoofdkwartier. Ondanks zijn geloof, moet het best een beetje spannend zijn geweest!

geen debuut maar een vergelijkbare beginner

In zo’n debuut zijn beginnersfouten niet te vermijden. Zo overtuigt de column via de drogredenen van vals dilemma en cirkelredene- ring (“Om dit alles te geloven, moet een mens geloven in wonde- ren! Dus een mens kan niet in Christus geloven, tenzij hij gelooft in wonderen“). Voor mensen geïnteresseerd in ‘weten’ is dat minder interessant.

Ik maak de vergelijking niet toevallig. ‘Geloven’ op de wijze van de Wilkersonvertaler is de verbasterde vorm van ‘weten’. Om de een of andere reden spiegelt dit type gelovige zich aan de wetenschap. Misschien vanwege het aanzien dat wetenschap in onze maat- schappij geniet, na haar opkomst en successen.

nijgen naar kennis

De Wilkersonvertaler nijgt echter naar ‘kennis’ op een manier die zijn geloofwaardigheid niet ten goede komt. Hij claimt een gevoel van zekerheid vergelijkbaar met dat van kennis, maar weigert het proces te doorlopen dat bij wetenschappers tot (een gematigde vorm van) dit gevoel aanleiding geven kan:

  • ‘testen’ van de inhoud, d.w.z: opzettelijk proberen die on- deruit te halen (!)
  • de bijbehorende houding van ‘ik ruil mijn inhoud voor een betere’ (!)
  • het vrijwillig en enthousiast aandragen en uitwisselen van redenen (!)

Een lekker gevoel van zekerheid is niet het doel van een liefhebber van weten. Is hij of zij onderzoeker, dan wil deze ontdekkingen doen. Een antwoord opent meestal nieuwe vragen, wat men hele- maal niet erg vindt, maar fascinerend.

Nee hoor! Alleen bij de beste onderzoekers gaat het zo! Anderen zijn even geneigd hun ogen en oren te sluiten voor informatie die hen niet goed uitkomt als gelovigen.

Bij gewone mensen zijn problemen meestal obstakels op weg naar een doel. (Praktische) kennis helpt je het obstakel weg te nemen (denk maar aan: “Hoe moet ik X doen?”, antwoord: “Dat kun je zus en zo aanpakken”). Daarvoor hoef je die kennis niet te “geloven”, je kunt hem “gewoon” toepassen en zien of het werkt. Daar is het kennis voor!

‘Geloof’ op de Wilkerson-manier is het bastaardbroertje van ‘ken- nis’. Om het tekort aan getoetste inhoud te compenseren neemt men zijn toevlucht tot pre-Christelijke bezweringsformules.

David Wilkerson, de grote inspirator van onze vertaler, beweerde bijvoorbeeld dat een geloofsbelofte pas werkelijkheid wordt als je er ‘echt’ in gelooft.

Merkwaardig. Sinds wanneer wordt de schuldeiser erop aangeke- ken als de schuldenaar zijn verplichtingen niet nakomt? Bij God’s beloften is dat wel zo. Je moet echt geloven dat God Zijn belofte nakomt, om Hem zover te krijgen Zijn belofte na te komen.

Spiegel je niet aan de veeleisende wetenschap, is mijn advies aan de debuterende geloofsschrijver. Honoreren van een fatsoenlijke burgermoraal is voldoende om mensen voor je te winnen.

Ook dat gaat niet helemaal vanzelf. Iedere moraal stelt nu eenmaal eisen. Ook in het alledaags fatsoen wordt, uitgezonderd feesten en partijen en PVV-kamerleden, het zomaar vertellen van sterke verhalen niet op prijs gesteld.

Alle begin is moeilijk. Geef niet op! Ook David Wilkerson (en Geert Wilders) maakte weleens gebruik van het vals dilemma en kijk hoe ver die zijn gekomen! Je kunt je (zeker) onder geloofsgenoten blij- ven vertonen.

Er is geen reden niet op het ingeslagen pad voort te gaan. Dat er nog vele geïnspireerde geloofsteksten mogen volgen!

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/07/29/gefeliciteerd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: