Zondagsrust verstoord

Is dan niets meer heilig? Vandaag verstoort de David Wilkersonvertaler de zondagsrust met een vertaling van twee Wilkersonoverdenkingen! De tweede is een ongewoon lange tekst uit 1988. Deze kon kennelijk niet een jaartje + 1 dag wachten…

Als een vertaler zo’n opzichtige zonde begaat, zal de inhoud van die lappendekentekst ook wel niet veel soeps zijn, als de duivel al niet achter de hele operatie zit.

Daar heeft het alles van weg. Wilkerson kan de voornaam van Jezebel niet met rust laten. Van vrouwen met een voornaam weet onze prediker – roepnaam “David” – alles: “Het Griekse woord voor Izebel hier is een synoniem voor valse leraar“.

Een vrouw moet een voornaam hebben, dat zult u met me eens zijn. Moeten we, om dit soort rabiate bevooroordeeldheid voor te zijn, overgaan op rugnummers?

De Jezebel van de Bijbel was een verfijnde koningin, in een rijk geplaagd door religieuze terroristen – en u weet hoe die een samenleving kunnen ontwrichten. Deze Al Qaida-aanhangers van hun dagen – “als het ware het primitieve woestijngeweten van de ‘zonen van Israël’ (..) Vaak trokken zij in groepen in extase uit, zingend en dansend en orakelachtige uitspraken doend. Ze werden door velen als gek beschouwd, maar hadden ook hun aanhangers” – waren uit op haar leven.

Omdat de naam “Jezebel” niet betekent wat Wilkerson wil dat zij betekent, moet zij veranderd. Door Wilkerson gewenste roepnaam is “Ik ben een duivelskind”. Maar welke ouders noemen hun dochter zo? “Jezebel”, wat “kuis, deugdzaam, zonder afgoderij” betekent, sierde haar verschijning.

Surfend door de Bijbel belandt Wilkerson ook bij het Bijbelboek Openbaringen. Dat bevat ook een ‘Jezebel’. Vergeleken met de schimmen en kobolden die deze tekst bevolken, is ‘Jezebel’ een oase van normaliteit. Dus buigt Wilkerson de betekenis van de voornaam om tot ze ‘hoer’ gemaakt is.

Autoritaire mannen / religieuze terroristen… Als vrouw heb je het gedaan en dient ter beveiliging gekneveld. Stel je voor: een hoer op straat. Dat verstoort alle dagen het rein gemoed van mannen.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2011/09/18/zondagsrust-verstoord/trackback/

%d bloggers liken dit: