Onbegrijpelijke beproefingen

God deelt beproevingen uit langs twee dimensies: van licht naar zwaar en van begrijpelijk naar onbegrijpelijk. Ouders begrijpen soms niet wat hun overkomt.

Wanneer een ouder een kind naar het hoger onderwijs stuurt kost dit een flinke investering. Natuurlijk hoop de ouder dat zijn kind zichzelf aan de opleiding zal geven. Waarom? Hoopt deze ouders dat hij zal slagen, thuis zal komen om het diploma op de muur te hangen om vervolgens thuis te blijven wonen om tv te kijken op de bank? Nee! De ouders hopen dat hun kind het de investering waard maakt doordat ze later een goede carrière hebben.

Zo begint de hulpkracht van prediker David Wilkerson vandaag zijn vertaling van de dagelijkse preek van zijn leermeester en maakt een ding duidelijk: ergens in Nederland woont een teleurgesteld ouderpaar.

Maar laat ik bij het begin beginnen:

Zo is het ook met het leger, wanneer het leger een gratis opleiding aanbied aan een soldaat worden die jaren van onderwijs gezien als investering. Tegen de soldaat wordt gezegd: “Nadat u afgestudeerd bent willen de natie en de regering een bepaalde hoeveelheid van uw tijd hebben”. Er wordt verwacht dat de getrainde soldaat een aantal jaren in het leger zal dienen zodat het de investering waard is.

David Wilkerson, de oorspronkelijke auteur van deze religieuze overdenking, is een Amerikaan. Zijn voorbeeld verwijst naar Amerikaanse toestanden. De Nederlandse vertaler nam niet de moeite, kwam niet op het idee, of dacht misschien dat afwijken van de meester godslasterlijk zou zijn, het voorbeeld te vertalen naar de Nederlandse legersituatie.

Gelukkig hoeven soldaten niet te kunnen spellen en mogen mogelijk zelfs robot zijn (“het”). Al te slim is ook niet nodig (“Een ‘bepaalde hoeveelheid van mijn tijd’? Neem de nachtelijke uren maar!”).

Excuses. Een poging tot ernst, ondanks het onderwerp:

Sommige Christenen zitten nog op de kleuterschool. Hun beproevingen zijn niet zo moeilijk te begrijpen en zijn veel makkelijker te verdragen.

Anderen zitten op de basisschool en leren al snel dat de beproevingen iets moeilijker worden en iets lastiger te begrijpen zijn.

Anderen zitten in het vervolgonderwijs en hun beproevingen worden alsmaar zwaarder.

Weer andere zitten op de hogere school of universiteit, zij hebben al jaren van zware beproevingen achter de rug en er liggen er nog een hoop voor hen. De omstandigheden waar zij doorheen gaan zijn de zwaarste van hun leven, en ze realiseren zich dat ze de kracht van de Heilige Geest nodig hebben om ermee om te gaan.

Eindelijk helderheid! De opleiding tot Christen bevat aftuiging:

  • Snappen dat je beproefd wordt (en het kunnen verdragen) – kleuterschool
  • Snappen dat beproevingen van het volgende niveau soms niet of lastig te begrijpen zullen zijn – primair onderwijs
  • Ervaren van steeds zwaarder beproevingen (wel of niet begrepen) – middelbare school
  • Niet beter weten dan beproefd te worden en vooruit kijken naar vele jaren van zware beproeving in hopelijk goede gezondheid – hogeschool en universiteit

Wij schatten het vertalen van de preken van David Wilkerson in als een lichte, onbegrijpelijke beproeving; het moeten lezen ervan als middelbare schoolniveau of hoger; en zo’n zoon in huis… hoogleraarwaardig…

Van David, toen hij zich aan het hof van Abimelech als een krankzinnige voordeed en pas wegging toen deze hem verjoeg

Wie naar hem opzien, stralen van vreugde,
schaamte zal hun gezicht niet kleuren.

Psalm 34: 6

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2012/06/20/onbegrijpelijke-beproefingen/trackback/

%d bloggers liken dit: