Natte vlekken in het kruis: geloof verricht wonderen

Als uw sperma of vaginavocht droog zou zijn, zou het geen vlekken geven. Maar dat gelooft u natuurlijk al.

Het is vreemd gesteld met prediker David Wilkerson. In blinde paniek krijst hij alle dagen dat Jezus’ onoverwinnelijke supermankrachten een ieder ter beschikking staan.

Waarom dan die paniek, vraag je je af.

Alles besmeurt hij met zijn angst. Ik had niet gedacht het bij tijd van leven nog mee te moeten maken maar vandaag is het zover: zelfs Golgotha moet het ontgelden.

Crisis bij het kruis” is de titel van zijn paniekbezwering vermomd als preek. Het moet de Heiland treffen als een kaakslag in het gezicht.

Zelfs God de Vader verliet Jezus even op Golgotha. Wilkerson, echter, gunt de Heiland geen moment rust. De ene uitzinnigheid na de ander rolt van zijn lippen, mogelijk manier om de gevreesde psychische ineenstorting nog wat uit te stellen. ‘Als er maar geluid uitkomt, dan hoor ik de stemmen niet’. Griezelig!

Wat beweert de doorgeslagen man Gods in zijn uur van nood:

Hoe weet u dat u gered bent? Dat is natuurlijk door geloof. De kennis van onze verlossing komt door ons geloof in Gods Woord.

Oftewel: hoe weet je iets? Door het te geloven, natuurlijk.

Op dezelfde wijze eigent hij zich Jezus’ superkrachten toe (door Wilkerson achtereenvolgens ‘het kruis opnemen’, ‘het kruis omarmen’ en ‘de overwinning ontvangen’ genoemd, ik zei u al: blinde paniek): “door geloof in de overwinnende kracht van Jezus’ vergoten bloed”!

Nog een derde keer herhaalt Wilkerson zijn simpele waarheid, in acht regels onnavolgbaar religieus betoog, die toch echt zijn samen te vatten in:

als u in mooie dingen gelooft, gelooft u in mooie dingen.

Wilkersons bombastische bezweringen onttrekken de simpele waarheid van zijn falen aan het oog: als het allemaal zo eenvoudig en waar was, wie moet er dan nog overtuigd?

Vergelijk: “Ik sta hier voor u!”.

Wilkersons taalkunstjes hullen de bewering die hij zou willen doen in dikke rookgordijnen. Wat Wilkerson zou willen dat waar was maar – zeer verdacht – niet openlijk en in eenvoudige bewoording durft te beweren: ‘Als u in mooie dingen gelooft, worden ze werkelijkheid’.

Falende goochelaars die luid schreeuwen…doorgaans een ellendige aanblik.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2012/08/10/niet-langer-natte-vlekken-in-het-kruis/trackback/

%d bloggers liken dit: