U heeft een keuze

Test uw bezoedeling door de Boze.

Een van de redenen waarom ik graag Jacob de Oudere lees is om hoe hij Jacob de Jongere uitlegt. Jacob de Oudere voorzag perfect wat Jacob de Jongere zou schrijven en legt dit overtuigend uit in zijn geschriften, nog voor de Jongere actief was!

Zo is “Israël” bij Jacob de Oudere uitleg van “de gemeente van Christenen der laatste dagen” bij de Jongere, “Egypte” van “de wereld”, en net zo is “de reis van Israël door de wildernis” toelichting van het latere “geestelijk werk van de verzamelde Christenheid”.

Nog twee laatste pareltjes uitlegkunst:

  • “de boom die de wateren bij Mara genas” is “Het kruis van Christus”
  • “de rots waar water uit voortkwam in de woestijn” is krachtige vooruitverwijzing naar Jezus.

De nadere uitleg van deze vooruitverwijzingen geeft Jacob de Oudere in zijn boek…eh…Correctie: Jacob de Jongere legt uit hoe Jacob de Oudere hem bedoeld moet hebben.

Bovenstaande apenkool, u opgediend met veranderde namen teneinde een onbevooroordeelde blindtest te garanderen, werd oorspronkelijk geserveerd door prediker David Wilkerson. Net zoals hierboven gebeurt rommelt ook hij Oude en Nieuwe Testament door elkaar:

Een reden waarom ik er zo van houd om het Oude Testament te lezen is omdat het het Nieuwe Testament op een heldere manier uitlegt. (..) De Schrift maakt het heel duidelijk dat alle fysieke strijd van Israël een weerspiegeling is van onze geestelijke strijd van vandaag de dag: “Dit is hun overkomen tot een voorbeeld (voor ons) en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie het einde der eeuwen gekomen is” (1 Korintiërs 10:11 [ongeveer 55 na Christus, Nieuwe Testament]). 

En, zoals iedereen kan navoelen die zijn gestumper tot zich neemt: Wilkersons oplichterij is zo doorzichtig, dat de arme, geestelijk ontspoorde man niet beter moet weten dan de waarheid te spreken.

Zijn volgelingen zijn al even geblinddoekt. Wat is dat toch met het Godgegeven verstand dat zovelen er doodsbang voor zijn?

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2012/11/09/u-heeft-een-keuze/trackback/

%d bloggers liken dit: