Uitschot zal de troon bestijgen

Jezus’ Kruisdood heiligt misdadigers, schijnheiligen en bleekneusjes.

Vandaag, na drieëneenhalf jaar gratis dienstverlening, neemt de Nederlandse aanhang van prediker David Wilkerson afscheid van WordPress, het bedrijf dat gratis blogmogelijkheden aanbiedt. Geschikt moment, aldus de meest direct betrokkenen, om te onthullen wat men al die jaren wist maar voor de gelovigen verborgen hield: WordPress is instrument van de duivel.

Het negende gebod: leg over een ander geen vals getuigenis af.

Wel het tegendeel van de werkwijze van deze virtuele gemeente in Wilkerson. Kwaadspreken over anderen is bij Wilkerson onderdeel van zijn religieus gelijk en van een van zijn favoriete overtuigingsmiddelen: angst aanjagen.

Dus zegt men dit:

Na jaren dankbaar gebruikt te hebben gemaakt van een gratis wordpress blog is het blog vanaf vandaag verhuisd naar een andere locatie op internet. De primaire reden hiervoor zijn de reclames die op wordpress tussen de blogs gevoegd worden. Dat er reclame komt op een gratis aangeboden dienst is begrijpelijk, echter bevat de reclame soms links naar occulte praktijken en andere ongewenste zaken.

Dit is een gelegenheidsargument. De enige manier waarop een David Wilkersonvolgeling een advertentie op wordpress.com kan tegenkomen, is door op andere blogs te kijken. Dat kan hij/zij nog steeds vanaf de nieuwe URL.*

Met andere woorden: het probleem is niet opgelost.

[*: Latere toevoeging: vergissing uit onwetendheid. Ten tijde van deze posting was het mij niet bekend en overkwam het mij ook niet, maar later gewerd ook mij: WordPress toont vanaf eind 2012 op dit blog en dat van andere gratis gebruikers soms advertenties onderaan postings.

Nog steeds is de argumentatie van Wilkersons navolgers tenenkrommend. De dreiging van een advertentie is beperkt: wie niet op de advertentie klikt, overkomt niets. Uit de tekst spreekt een verontrustend gebrek aan vertrouwen in de zelfbeheersing van Wilkerson-gelovigen. Nu is dat bekende theologisch-antropologische veronderstelling van Wilkerson, naar zijn mening geldend voor de hele mensheid. We gunnen ieder graag zijn of haar favoriete misvattingen maar in deze concrete context wordt het plots beschamend: Wilkerson-christenen zwichten als eersten van alle mensen voor zelfs minimale verleidingen – dat is geen theologie maar empirie. Wat voor een voorbeeld tonen zij de mensheid! Christendom leidt tot gedragsverbetering, de duivel heeft vaker het nakijken? Niet bij deze geile zondaars!

Een tweede complicatie is dat slimme marketeers doorgaans doen aan wat heet ‘targeted marketing’. Ze hebben kennis van je internetgedrag gekocht en zenden zeer gericht advertenties op jou af. We hebben niet gecontroleerd of dit bij WordPress-advertenties ook zo werkt, maar, indien juist, betekent dit dat als, wanneer men een blog van David Wilkerson leest, onderaan advertenties van ‘occulte’ of ‘ongewenste zaken’ verschijnen, men eerder vanaf dat IP-adres (d.w.z: die gebruiker) sites bezocht heeft waarop dergelijke diensten of producten worden aangeboden. Het heeft geen zin om een man te bestoken met advertenties voor maandverband, enz.

Oftewel: men heeft de kat de bel aangebonden, had eerder al de vinger in het potje gestoken. Theologisch: in plaats van dat de Heilige Geest ons onze zonden openbaart, is de internetadvertentie Hem al voor.]

Ook is men schijnheilig. De enige echte oplossing voor het probleem van digitale verleiding tot zonde is geen gebruik maken van internet. Maar wat doet de Wilkersongemeente: zich vestigen in het hart van Sodom en Gomorra, waar de gratis porno je om de oren vliegt.

Uitlokking, in strafrechtelijk jargon.

Het verwijt van de Wilkersondirectie aan WordPress is als de gemeente Amsterdam verwijten dat sommige straten naar een hoerenbuurt leiden en je vervolgens vestigen in het hart van de Wallen:

Na jaren dankbaar gebruik te hebben gemaakt van de straten van Amsterdam blijven wij vanaf vandaag thuis en raden u aan dat ook te doen. De voornaamste reden hiervoor zijn sommige buurten. Dat Amsterdam niet louter kerkgebouw kan zijn, is begrijpelijk. Niettemin voeren sommige straten naar slechte buurten. Aangezien ons geloof is bedoeld tot opbouw van het lichaam van Christus en om mensen aan te moedigen (verder) met Jezus te wandelen betreden wij niet langer Amsterdam. Ons nieuwe adres: Warmoesstraat 666, Amsterdam.

Drie keer kraait de haan…
De leugen staat niet op zichzelf. Toen David Wilkerson april 2011 overleed hadden zijn beroepskrachten de Nederlandse site kunnen sluiten. Die stelde gelovigen immers, naar verluidt, al twee jaar bloot aan occulte advertenties. En, hoe dienstbaar ook aan de verbreiding van Gods Woord, Wilkerson was niet de Messias. Nieuwe predikers, jong zoals David Wilkerson was in de jaren vijftig van de vorige eeuw, stonden klaar om de vlam over te nemen, in hen aangestoken door de Heilige Geest.

Men besloot anders. De opgegeven reden: er waren onvertaalde, nagelaten preken.

Vervolgens plaatst men anderhalf jaar lang vaak al eerder vertaalde oude overdenkingen.

Bah!

Ook de eerste preek op het nieuwe blog dateert van al weer een tijdje terug: 3 augustus 2007. En wat voor een preek! Wilkerson bedient zijn vast publiek met een woord van opwekking:

Voelt u zich ook wel eens buitengesloten door de maatschappij of de kerk om wat voor reden dan ook, het evangelie leert ons dat Jezus speciaal voor u gekomen is. Maar ook zij die zich afgewezen voelen door God, door alle fouten en zonden uit het verleden, horen hierbij. (..) Hij zal ons nooit afwijzen, nooit veroordelen of nog spreken over het verleden.

Een ideaal geloof voor langgestraften en recidivisten.

Alleen blijken de hedendaagse tegenhangers van de tollenaars, hoeren(lopers), schuinsmarcheerders en dronkelappen uit Jezus’ tijd lafaards, schijnheiligen, verwaande drijvers of hypochonders. Zo treden ze ons tegemoet uit de preken van Wilkerson of in hun reacties daarop:

Dit was het publiek waar Jezus het meest van hield. Zij waren degenen voor wie Hij speciaal gekomen was, om ze te redden. Zij waren de zieken die een dokter nodig hadden, en Hij was de dokter waar ze naar zochten.

Laat me u het volgende vragen: spreekt deze groep vol uitschot u op de een of andere manier aan? Misschien bent u wel afgedreven van de Heer. Misschien bent u vervreemd geraakt van de dingen van God door een of andere boezemzonde (..).

Al schend je het negende gebod nog zo vaak, al mijdt iedereen je met reden, bij Eén kun je altijd terecht!

     

Als u het mij vraagt, vond God het tijd voor een apart plekje op internet voor deze ‘gelovigen’. Nu maar hopen dat ze niet op andere sites blijven kijken en na afloop moeilijke verhalen ophangen over hoe het aan iedereen behalve henzelf ligt. Maar natuurlijk doen ze dat.


David Wilkerson 1931 –  kruis 2011

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/2012/11/17/uitschot-zal-de-troon-bestijgen/trackback/

%d bloggers liken dit: