Het aardse leven

Had Paulus een ongezonde obsessie met de dood? Deze vraag werpt David Wilkerson op, om de suggestie daarna met kracht te verwerpen: “Absoluut niet!“. Paulus verlangde naar het eeuwig leven, niet de dood!

Een onbevredigend antwoord. Laat hem dan ‘escapistisch‘ in plaats van ‘morbide’ zijn – aan het aardse leven gehecht is Paulus nog steeds niet.

De zaak wordt anders wanneer Wilkerson overtuigend aantoont dat Paulus het aardse leven zeer de moeite waard vindt en tóch het hiernamaals verkiest. Een redenering als volgt:

  • hoe geweldig Paulus het aardse leven ook vindt [geef concrete voorbeelden uit zijn geschriften of leven]…
  • het is geen serieuze concurrent van het hiernamaals [geef Paulus’ schets van de geneugten van deze plek zo aansprekend weer, dat de lezer er meteen naar toe wil]

David Wilkerson meent zonder zo’n betoog te kunnen. Ook zelf bezingt hij het leven niet. Daarvoor ziet hij teveel materialistische gehechtheid aan mensen en spullen om zich heen:

Vandaag de dag wordt de dood gezien als een indringer die ons wegsnijdt van het goede leven waar we aan gewend zijn. We hebben ons leven zo volgepakt met materiële zaken dat we erin verstikken, de wereld heeft ons gevangen genomen met haar materialisme. We kunnen de gedachte niet verdragen dat we onze prachtige huizen, onze waardevolle spullen en onze geliefden moeten achterlaten.

Het leven is een ziekte: “De dood is niet de ultieme genezing: de opstanding wel“.

Het leven is strijd: “Paulus leefde zijn leven ten volle en heeft het gebruikt om de goede strijd te strijden” (goede strijd: aan de kerk bouwen).

Ik laat het aan u Wilkersons argumenten te wegen.

Niet dat Wilkerson in het geheel niet van het leven geniet. Onlangs meldde hij dat hij veel plezier beleeft aan zijn volwassen kinderen, hoewel ze zich niet altijd aan zijn voorschriften hebben gehouden.

En zijn echtgenote Gwen gaat helemaal op in de kleinkinderen: “Gwen licht op als een kerstboom wanneer ze een van onze kleintjes aan de lijn krijgt. Er is niets dat haar van de telefoon kan weghouden. Zelfs als ik haar zou vertellen dat de president voor de deur staat zou ze me wegsturen en doorgaan met praten“.

Ik vrees dat zij zich hier niet helemaal aan Davids niet-gehechtheidsvoorschrift houdt.

Wilkerson vergeet te melden dat hij en Gwen na vijftig jaar nog steeds een gelukkig huwelijk hebben, hoewel hij het huwelijk heeft omschreven als “hoogste berg van al onze beproevingen“.

Maar het ware leven is het niet. Was hij maar dood en opgestaan!

Advertenties
Gepubliceerd on 02/01/2010 at 23:49  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/het-aardse-leven/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: