Zonder geloof geen twijfel

“In iedere godsdienst vind je die behoefte aan simpele zekerheden, die niet in twijfel getrokken mogen worden. Maar ik ben van mening dat er geen geloof mogelijk is zonder twijfel. Als je iedere twijfel uitsluit, ben je eenvoudig niet langer menselijk.

Iemand die zich bewust is van het feit dat hij maar een mens is, leert vraagtekens te zetten bij alle zekerheden, zelfs bij het bestaan van God. Een volwaardig mens bevraagt alles. (..)

Als je zegt dat er maar één interpretatie mogelijk is, staat jouw interpretatie gelijk aan God. Dat is niets minder dan heiligschennis

Ziauddin Sardar (moslim) in: ‘Radicale moslims verkopen gebakken lucht’.

“De islam en het jodendom kennen de orale traditie en die is van het grootste belang, omdat die de noodzaak van interpretatie onderstreept. Maar het fundamentalisme biedt absolute zekerheid. Afgelopen zomer bezocht ik een kerk van christenfundamentalisten in het Amerikaanse Midwesten. De voorganger daar was een uitzinnige figuur, maar ik vond hem best een geschikte kerel. Hij sprak de gelovigen meer dan een uur toe, en ze bleven aandachtig luisteren. Dat moet je in een synagoge niet proberen. Maar aan het eind zei hij: niet gaan piekeren!  Als je piekert, ben je een atheïst! Dat vat het goed samen, denk ik”

Robert Winston (orthodox joods) in: ‘God is vaak niet goed vertaald’.

Beide interviews te vinden in Harde Vragen, Bas Heijne (2006)

Advertenties
Gepubliceerd on 30/01/2012 at 00:25  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://hogerhoning.wordpress.com/zonder-geloof-geen-twijfel/trackback/

%d bloggers liken dit: